Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Форма за кейк с дупка в средата, намаслена и леко покрита с брашно - диаметър 22 см.
Маслото се разтопява на бавен огън, охлажда се за 5 минути. Добавя се кремът от кестени и с телена бъркалка се разбива до еднородна смес. Оставя се настрана.
В купата на миксера на висока скорост се разбиват яйцата и захарта до побеляване. Към края на разбиването се добавя и алкохолът. Пресятото брашно се добавя на два пъти и щипка сол. Разбърква се на слаба скорост на миксера докато се поеме от сместа. Последно се добавя и маслото с кестеновия крем.
Сместа се изсипва в тортената форма и се пече в загрята фурна на 200 градуса и веднага след слагането на сладкиша фурната се намалява до 160 градуса. Пече се за около 45-50 минути или до суха клечка. Поръсва се леко с пудра захар.
Източник: Кулинарен блог на Мария Митева
Забележка: Поради изчерпване на Амарето, добавих Коантро, но може да се добави и Лимончело или друг вид ликьор, важното е да е ароматен. Не ми достигна кестеновият крем и беше само 300 г, но това не се отрази на кейка.
Този кейк е с хрупкава коричка, по-тъмен на цвят, с различен вкус, но и приятен от кестеновия крем и с влажна и плътна структура. По оригинална рецепта захарта е 200 г, но аз я намалих на 120 г , защото кремът от кестени е достатъчно сладък.
Кейкът с крем от кестени е готов.