Любими гръцки бели сладки

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Любими гръцки бели сладки
Снимка: Dora Grozeva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
80-100 бр
"Толкова са ни любими, че не сме готови да ги споделим дори с любимите си хора"

Необходими Продукти

  • брашно - около килограм
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 500 г
  • пудра захар - 150 г и още 350 г за поръсване
  • ванилия - 5 бр.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • амонячна сода - 1/2 ч.л.
  • метакса - 50 мл /друг ароматен алкохол/
  • бадеми - 400 - 500 г
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бадемите се накисват във вряла вода за половин час. След това се обелват лесно. Режат се на парченца. Обелените и нарязани бадеми се изпичат във фурната на 150 градуса до лек златист цвят.

Смесват се мекото масло, яйцето, захарта, 3-те ванилии, с помощта на миксер се разбиват до гладка смес.

Прибавя се алкохолът, след това амонячната сода, загасена в малко лимонов сок. Накрая се прибавят бадемите и пресятото брашно, заедно с бакпулвера. Замесва се ронливо тесто.

Оформят се топчета, подреждат се в тава за печене, постлана с хартия, и се пекат в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 10 минути, или докато топчетата придобият лек карамелен загар.

Още топлите топчета се овалват във пудра захар. Оставят се да се охладят. След като изстинат напълно се поръсват обилно с пудра захар, в която са прибавени останалите 2 ванилии.

Хубаво е белите сладки да отлежат няколко дена, преди да се консумират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Г-ца Петкова
Г-ца Петкова
Моля да ми кажете какъв точно да е алкохолът.
Ром
става ли?
15.12.2017 00:15
3