Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Бели сладки по гръцки

Бели сладки по гръцки

Бели сладки по гръцки
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
90
"Бели гръцки сладки - чудни и за сватба, и за други специален повод, а защо не и за делник"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • бадеми - 500 г
  • метакса - 50 мл
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 500 г
  • пудра захар - 150 г + за поръсване
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • ванилия - 4 бр.
  • амонячна сода - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставете бадемите за 30 мин. в гореща вода да се накиснат. Това ще помогне за по-лесното им белене. Когато са готови, ги накълцайте на дребно и запечете на 150-градусова фурна.

В съд смесете яйцето, ванилиите, захарта и мекото масло. Разбийте с миксер до хомогенна гладка смес.

Изсипете алкохола. Към него прибавете лимоновия сок, в който предварително сте изгасили содата. Последни добавете бадемите и пресетите брашно и бакпулвер.

Замесете тесто за сладки и накъсайте топченца от него. Наредете ги в тава с хартия за печене.

Домашните бели сладки изпечете за 10 минути или малко повече (до карамелен цвят).

Щом са готови, оваляйте белите бадемови гръцки сладки в пудра захар и оставете да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: