Начин на приготвяне
Заместваме тесто. Пресяваме брашното и в средата правим кладенче, слагаме сол и захар. Разтопяваме маслото или на котлон или в микровълнова, изсипваме го в кладенчето, разбъркваме с лъжица.
Започваме да сипваме вода на тънка струя, едновременно с това месим. Трябва да се получи нелепкаво тесто. След като хубаво се замеси се оставя в купа, завивате купата, аз я слагам в плик и оставям да си почине в хладилника, докато си направя плънката.
Подготовка за плънката. Нарязва се лукът на средно големи парчета и се запържват в мазнина (5 с.л. олио).
Добавяме чушките, които сме нарязали предварително на средно едри парчета и морковите, които са на кубчета. Запържваме ги. През това време нарязваме гъбите на ивици, шпековия салам на едри кубчета, добавяме ги в тигана. Объркваме добре и добавяме водата към зеленчуците, след като заври слагаме бульона. След 1-2 минути добавяме каймата и готвим, докато изври водата.
Като станат готови продуктите, приготвяме тестото. Оставяме си малко от него за решетката отгоре, а другото го разточваме около 1-1.5 см дебелина, като гледаме да покрие цялото дъно на тавата и страните.
Изсипваме плънката, слагаме лютеницата, натрошаваме сиренето, разстиламе киселите краставици, който сме нарязали на кубчета и поръсваме с чубрица.
Разточваме тестото, което оставихме по- рано. С нож го режем на ивици и слагаме отгоре, че да стане като решетка.
Пече се около 15-20 мин на 180 градуса, тъй като е много тънко тестото. Пицата–пай ще стане много хрупкава.