Начин на приготвяне
Формата за блата е 20 см в диаметър. Разбиваме яйцата със захарта до получаването на хомогенна смес, захарта трябва добре да се разтопи.
Добавяме ванилията, пресяваме брашното и бакпулвера и ги добавяме към яйцата. Бъркаме с миксера внимателно, за да не се разхвърчи брашното. Изсипваме във формата, в която сме сложили хартия за печене и сме намазали с олио.
Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30-35 мин. Блатът става много дебел и от него се изрязват три по-тънки. След като се изрежат се сиропират с компота.
Разтопяваме шоколада, който има микровълнова може в нея, другият вариант е на водна баня на котлона.
Намазваме първия блат добре с шоколад и поръсваме с орехи, слагаме средния блат и отново намазваме с шоколад и поръсваме с орех.
Слагаме най-горния и леко го притискаме. Разбиваме сметана с миксер на сняг и намазваме гладко тортичката отвсякъде. Декорираме със сладкарски топчета.