Начин на приготвяне
Слагаме яйцата на стайна температура, преди да почнем да правим рулото. Използвала съм големи домашни яйца. Отделят се белтъците от жълтъците в отделни купи. Купите трябва да са сухи.
Пресяваме брашното отделно и го смесваме с пудрата захар. Отделяме го за ни е готово.
Белтъците с малка щипката сол се разбиват на сняг с помощта на миксер, като разбиваме продължително. В другата купа при жълтъците отмерваме точно 6 с.л. бяла захар и разбиваме с миксера. Трябва хубаво да ги разбием, така че да са разтопи захарта.
Настъргваме на дребното ренде ½ кора от жълт лимон. Ако имате такова за цитруси, използвайте него, ако не - обикновено.
Прибавяме при жълтъците ванилията и лимоновата кора. Лъжица по лъжица прибавяме брашното в сместа. Смесваме смесите от двете купи заедно. Разбъркваме внимателно с шпатула.
Слагаме хартия за печене в тавата на фурната. Изсипваме сметта равномерно и заглаждаме. Печем в загрята на 190 градуса фурна за около 9-10 мен.
След като изпечем рулото, го отлепваме внимателно от хартията. Обръщаме го върху кърпа леко влажна. Навиваме го с кърпата и го оставяме така, докато изстине. После го отвиваме и го мажем с домашно сладко от сливи.
Почистваме орехите и ги смиламе с машинка за мелене. Нужни са ни около ½ ч.ч смлени. Поръсваме с орехи върху намазаното сладко. Навиваме рулото с кърпата.
Слагаме рулото в табла или продълговата чиния. Поръсваме първо с пудра захар обилно по дължина с помощта на цедка. После поръсваме със същото количество какао.
Режем и сервираме.