Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки Рула»Руло с орехи, сладко и лешници

Руло с орехи, сладко и лешници

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7724k2k3k7
Руло с орехи, сладко и лешници
Снимка: Марияна
1 / 4
21/08/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Уникално козуначено руло с апетитна коричка, орехи и любимото сладко - няма да може да му се наситите"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. + 1 белтък
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч
  • захар - 1/4 ч.ч
  • масло - 1/4 пакетче
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
  • орехи - 4 с.л. смлени
  • сладко от сливи - 5 с.л.
  • лешници - 6 бр.
  • масло - за намазване на формата
  • брашно - за поръсване на формата
  • брашно - 2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.малко пакетче българска
  • мая - 1/4 кубче
  • сол - 1 щипка
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам си брашното в купа. Слагам маслото, яйцата и прясното мляко на стайна температура. Стоплям прясното мляко леко и в него слагам маята, размивам я добре. Към прясното мляко слагам 1 щипка захар и 1 с.л. брашно. Разбърквам добре.

Правя си кладенче в брашното и чуквам едното яйце. На другото яйце отделям жълтъка от белтъка. Белтъка го добавям при брашното. Жълтъка си го слагам в купичка и го разбивам с вилица. Отделям жълтъка за след това, той ще ни е нужен за намазване на рулото. Към брашното добавям вече шупналата мая с прясното мляко. След това добавям и маслото. Използвам масло Саяна.

Най накрая слагам и една ванилия. Добавям захарта и щипка сол. Замесвам тестото. Намазнявам си плота с олио. Доомесвам тестото много добре. Месим тестото продължително. Ако е нужно, при месенето си капваме още много малко олио и месим. Тестото става по-ароматно от маслото и ванилията. Получава се меко и жълтичко на цвят тесто.

Вече готовото омесено тесто го покривам с кърпа да втаса. Оставих го да втаса 1 час. Много леко го намазах с олио. След като втаса тестото, го разточвам с точилка в овална форма. Мажа го със сладко. Използвах домашно сладко от сливи, нанесох го с помощта на лъжица. Използвах около 5 с.л. сладко, равномерно нанесено.

Смилам си орехите и пръскам върху сладкото равномерно. Навивам на руло. Краищата, след като го навих леко, подмушнах навътре, да не са открити. Намазах си формата с масло и посипах с брашно. Намазвайки с масло, става по ароматно и по-вкусно рулото.

Слагаме рулото вътре. Оставяме рулото да втаса за 50 мин, покрито на топло. След като втаса рулото, го намазваме с вече разбитият жълтък. Нанасяме с четка. Почистваме си лешниците /сурови/, режем ги на тънки филийки с остър нож. Върху намазаното руло нареждаме отгоре филираните лешници.

Най-накрая поръсваме с кристална захар. Слагаме рулото в загрята фурна на 180 градуса. Под формата, в която печем рулото, в случая терин, на дъното на фурната слагаме купичка или малка тавичка с вода, за да може, като печем рулото, отдолу да ни е мекичко.

След като се опече, го вадим. Оставяме леко да изстине и режем на филии. Хапваме с кафе.

Вкусно, меко, ароматно и с апетитна кора.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: