Ореховки с боровинки

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878123024851
Ореховки с боровинки5 / 5
02/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Иии, внимавайте да не се опарите - няма да им устоите, ще Ви се прииска да ги опитате веднага."

Необходими Продукти

  • белтъци - 3 бр.
  • пудра захар - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • боровинки - 1 ч.ч смлени, сушени, червени
  • ванилия - 1
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обичам да готвя по нощите, разтоварвам се и сякаш съм най-работоспособна - лудост. Та, предната вечер бях правила печени понички (рецептата за които може да намерите в сайта) и ми трябваха само жълтъци за тестото, белтъците останаха. Веднага бяха измислени - ще стават на ореховки. Много ги обичам, а отдавна не бях правила - грешката трябваше да бъде поправена.

И тъй като не съм по стандартното приготвяне на рецептите (всичко трябва да е тунинговано), реших, че мога да обогатя стандартните ореховки с другото ми любимо - сушени червени боровинки. Станаха просто уау - леко хрупкави отвън, с мек, лепкав център - страхотни! Така че, ако Ви се хапва нещо сладко, но не Ви се стои в наказателния ъгъл цял ден, тези бисквитки са Вас.

Относно белтъците - хубаво е да са престояли, тъй като при разбиване се хомогенизират по-хубаво. Разбира се, и да ползвате прясно отделен белтък - пак ще се получи.

Другото - купата и бъркалките на миксера трябва да бъдат абсолютно сухи. Така сме сигурни, че твърдият сняг ще се получи.

В суха купа слагам белтъците, щипка сол и започвам да разбивам. Добавям малко по малко пудрата захар, ванилията и лимоновия сок и разбивам до твърд сняг.

Орехите и червената боровинка се смилат поотделно в чопъра. Прибавяме ги към разбитите белтъци и разбъркваме с дървена лъжица до пълното хомогенизиране на сместа.

Застелете плоска тава с хартия за печене. С помощта на лъжица загребваме от сместа и оформяме сладките по свой вкус.

По принцип ореховките се слагат на разстояние една от друга, тъй като се отпускат и се разширяват. Но моите може би заради боровинките по-скоро леко се надигнаха, отколкото да се разлеят - но все пак, оставяйте разстояние.

Печете ореховките в предварително загрята на 150 градуса фурна, докато придобият леко кафяв цвят, което става за около 25 минути.

Иии, внимавайте да не се опарите - няма да им устоите, ще Ви се прииска да ги опитате веднага.

Можете да приберете в буркан за по-дълго съхранение, ако това изобщо е постижимо - виждате в моя буркан колко е останало...

Ореховките с боровинки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: