Начин на приготвяне
Активирайте маята в малко топло мляко с захарта и лъжица брашно. Пресейте брашното и с останалите продукти замесете хубаво еластично тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса.
Готовото тесто разделете на една топка която е 280 г (средата), три топки от по 240 г от които разточвате три обли кори, като ги редите една върху друга и мажете с масло без последната.
Режете на осем триъгълника и всеки навивате на кифла, която режете през средата. В средата поставяте хубава гладка топка а по края редите всички разрязани кифлички.
Оставяте да втаса, след което мажете с разбития жълтък, мляко и олио, посипвате с сусам по края.
От тестото за декорация разточвате кора и изрязвате контурите на България, изрязвате и цифра с букви, оцветявате с целена боя една част от тестото и режете листенца с формички, оформяте цвете.
Печете готовата питка на 160 градуса до златисто около 35 минути. След изстиване на питката може да направите контури, ако желаете.
Честит празник, БЪЛГАРИ!
Коментари