Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Празнична торта за 8 март

Празнична торта за 8 март

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Празнична торта за 8 март
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
14/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
20
"Майстора си е майстор, и Добринка още от сега започна с нейните изненади за 8-ми март! Много идейно, браво на авторката!"

Необходими Продукти

  • за кафявите блатове
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • олио - 60 мл
  • вода - 60 мл, гореща
  • какао - 40 г
  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр. (10 г)
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • за белите блатове
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч., непълна
  • бакпулвер - 1/2 бр. (5 г)
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • за втори бял блат
  • яйца - 2 яйца
  • захар - 100 г
  • брашно - 100 г
  • олио - 1 с.л.
  • за плодовия крем
  • плодове - 500 г ягоди и малини
  • вода - 150 мл
  • захар - 150 г
  • нишесте - 70 г, царевично
  • масло - 60 г
  • за млечния крем
  • кокосово мляко - 500 мл
  • жълтъци - 2 бр.
  • пудинг - 1 бр. ванилия (80 г)
  • масло - 60 г
  • сметана - 200 мл
  • за намазване на тортата
  • шоколад - 150 г черен
  • сметана - 200 мл+150 мл
  • за намазване на триъгълниците
  • глазура - 1 бр. карамелена на др. Йоткер (100 г)
  • за декорация
  • шоколад - бял и черен
  • кокосови стърготини
  • сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на кафявите блатове: Разбийте яйцата до побеляване. Добавете захарта, като разбиването продължава. След това добавете олиото, брашното с бакпулвера и ванилиите.

Накрая прибавете разтвореното какао в горещата вода. Разбъркайте внимателно с шпатула.

От получената смес изпечете 3 блата (22 см) на 180 градуса 12-15 минути. Не ги препичайте, трябва да останат сочни. Оставете ги да се охладят.

Приготвяне на белите блатове: Белтъците се разделят от жълтъците. Разбийте ги на сняг. Разбийте жълтъците със захарта до побеляване.

След това, започнете да добавяте белтъци към жълтъците, като редувате с пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите. Завършете с белтъци и разбъркайте внимателно.

Изпечете блата в тавата на печката, на 180 градуса 10-15минути. След като се охлади, от него с ринг (15 см), изрежете 4 блата.

Пригответе и последния блат: Разбийте яйцата със захарта, до побеляване. Прибавете внимателно олиото и накрая брашното. Разбъркайте с шпатула и изпечете 1 блат (24см).

Оставете да се охлади, нарежете го на 10 триъгълника и всеки намажете с карамелената глазура. Оставете ги настрана, докато сглобите тортата.

Приготвяне на плодовия крем: Пасирайте плодовете и ги сложете заедно със захарта на котлона, за да заври сместа. Разбъркайте нишестето с водата, и го прибавете към плодовата смес. Бъркайте, докато се сгъсти. Добавете маслото и разбъркайте.

Приготвяне на млечния крем: Сложете млякото на котлона да заври. Разбийте жълтъците с пудинга и 1 с.л мляко. Изсипете на тънка струя горещото мляко при жълтъците.

Върнете обратно в тенджерата на котлона и бъркайте, докато се сгъсти кремът. Свалете от огъня, и прибавете маслото. Разбъркайте добре и оставете крема да изстине.

След като се охлади, го разбийте с миксера, като добавите и течната сметана. Разбивайте, докато се получи гладък крем.

Сглобяване на тортата: Поставете единия блат във формата, в която сте го пекли. Сипете една част от плодовия крем (леко топъл), оставете да стегне и отгоре сипете една част от млечния крем.

След пак блат, плодов крем, млечен крем, блат. Така направете и малката торта с белите блатове. Измажете и двете торти със 150 мл разбита сметана.

Поставете ги в хладилника за няколко часа да стегнат. Загрейте сметаната (200 мл) и към нея добавете шоколада. Бъркайте, докато се разтопи. Оставете да се охлади и разбийте.

Намажете двете торти с шоколадовия крем. Голямата панирайте отстрани с настърган бял шоколад, а малката-с кокосови стърготини.

Поставете голямата торта в поднос, отгоре внимателно поставете малката. По ръба на голямата, поръсете с настърган черен шоколад.

Вземете триъгълните парчета и ги наредете внимателно (широката част да стъпва на голямата торта, а острата на малката, като леко ги огънете). Украсете тортата с рози от разбита сметана.

Празничната торта за 8 март е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина
Нина
Страхотна торта. Браво!
06.02.2016 12:42
1
Покажи всички подкоментари