Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Содена питка за 3-ти март

Содена питка за 3-ти март

Содена питка за 3-ти март
Снимка: Анонимен
1 / 2
05/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10 парчета
"Традицията повелява - за всеки хубав повод или празник - на трапезата да сложим вкусна пита"

Необходими Продукти

  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • яйце - 1 бр.
  • чубрица
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В киселото мляко слагаме содата, за да шупне. Изсипваме в купа млякото и добавяме солта и захарта. Разбъркваме добре и постепенно добавяме брашното. Омесваме меко тесто.

Разделяме тестото на 2 части - 1 голяма и една малка за буквите и знамето.

Разточваме голямото тесто на кръг. Слагаме го в намазнена тавичка и с нож режем само крайчетата, за да заприлича на слънце и да се изпече по-бързо и равномерно.

Мажем с разбитото яйце питката. От малкото тесто правим надписа за 3-ти март и знаме. За цветовете на флага използваме чубрица и червен пипер.

Овалваме в подправките лентите и подреждаме бяло, зелено, червено. Следват няколко прореза с нож, които ще помогнат за по-бързото и равномерно изпичане на содената питка.

Печем я загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: