Начин на приготвяне
Обичаме леките следобедни закуски. Както казва половинката да подпрем с нещо лекичко, преди да пристъпим към основното...
Затова и често правя различни разядки - разбира се, съм зорко следена, да не би да повторя някоя много скоро - човекът държи да е разнообразяван...
Днешната ни разядка трябваше да е червена - сигурно защото сме в мартенския месец - идеите му идват свише. И аз понеже работя по заявка на клиента, трябваше да импровизирам с наличността в хладилника.
Имах малко останала червена леща и сушени домати - цветът беше осигурен. Бях готова за действие.
Лещата измивам и сварявам в 400 мл вода в тенджера за около 15 минути. Охлаждам. За повече аромат, запичам на сух тиган орехите и след това ги смилам в чопър.
Ако маслините Ви са с костилки - ще се наложи да се позабавлявате с почистването им.
В купа слагам сушените домати, маслините, скилидките чесън и зехтина - пасирам.
Добавям сварената, червена леща, кимиона, лимоновия сок и солта и отново пасирам до гладкост. Цялата операция можете да осъществите и в блендер.
При поднасяне полейте със зехтин и поръсете с щипка червен пипер. Най-върви с домашен хляб и хубаво, изстудено бяло вино.
Разядката от червена леща е готова.
Коментари