Начин на приготвяне
В тенджера сипвате 800 мл прясно мляко. В останалото мляко се разтваря грисът. След като млякото заври, се добавя захарта. Оставя се да се разтопи. Налива се сместа с гриса и се бърка докато се сгъсти (около 3-4 минути).
Маха се от котлона и се изсипва сместа във форма за тарталета (с изпъкнало дъно). Оставя се да се охлади. Прибира се в хладилника да се стегне напълно. Карамелизира се захарта с маслото. Налива се около 150 мл от сметаната (загрята). Разбъркайте добре, за да се хомогенизира.
Свалете от котлона и оставете да се охлади. Разбива се останалата сметана и към нея прибавете на тънка струя 2/3 от карамеления сос, като бъркате непрекъснато. Загрейте останалия карамелен сос и в него пуснете нарязаните на филийки ябълки.
Варете ги около 2-3 минути. Извадете и ги оставете да се охладят. Изважда се тарталетата от хладилника и се освобождава от формата. Пълни се с карамеления крем (оставете малко за украса), а върху него се подреждат ябълките.
Залейте ги с останалия карамелен сироп, поръсете с малко смлени орехи и украсете с розички от карамеления крем. Връща се обратно в хладилника да се стегне напълно.
Грис тарталетата с ябълки и карамелен крем е страхотна.
Коментари