Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тарталети»Грис тарталета с ябълки и карамелен крем

Грис тарталета с ябълки и карамелен крем

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Грис тарталета с ябълки и карамелен крем
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Не сме виждали друга тарталета, която толкова много да прилича на произведение на изкуството"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 литър
  • грис - 100 г с аромат на ябълка и канела
  • захар - 150 г
  • за крема
  • сметана - 300 мл
  • захар - 1 ч.ч
  • масло - 20 г
  • ябълки - 2 - 3 бр.
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера сипвате 800 мл прясно мляко. В останалото мляко се разтваря грисът. След като млякото заври, се добавя захарта. Оставя се да се разтопи. Налива се сместа с гриса и се бърка докато се сгъсти (около 3-4 минути).

Маха се от котлона и се изсипва сместа във форма за тарталета (с изпъкнало дъно). Оставя се да се охлади. Прибира се в хладилника да се стегне напълно. Карамелизира се захарта с маслото. Налива се около 150 мл от сметаната (загрята). Разбъркайте добре, за да се хомогенизира.

Свалете от котлона и оставете да се охлади. Разбива се останалата сметана и към нея прибавете на тънка струя 2/3 от карамеления сос, като бъркате непрекъснато. Загрейте останалия карамелен сос и в него пуснете нарязаните на филийки ябълки.

Варете ги около 2-3 минути. Извадете и ги оставете да се охладят. Изважда се тарталетата от хладилника и се освобождава от формата. Пълни се с карамеления крем (оставете малко за украса), а върху него се подреждат ябълките.

Залейте ги с останалия карамелен сироп, поръсете с малко смлени орехи и украсете с розички от карамеления крем. Връща се обратно в хладилника да се стегне напълно.

Грис тарталетата с ябълки и карамелен крем е страхотна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Доби, много е красива, като нарисувана е.. разкош!
06.03.2017 19:57