Начин на приготвяне
В купа сипваме пресято брашно, добавя се сода за хляб, суха мая, мед и сол. Налива се хладката вода и олио и с вилица се разбърква на гъста каша.
Когато стане трудно да се бърка, сипваме на плот, поръсен с брашно и месим средно меко тесто, да не лепне. Оставя се в купа, намазнена с олио, и покрито с фолио и кърпа да втаса за 40 минути на топло. Сега е топло време - става бързо.
Отделя се от тестото топче като кайсия за цветето в средата.
Останалото тесто се разделя на 12 равни топки и една по-голяма и леко сплескана като питка, поставена в центъра на тава 28-30 см. Топките се нареждат край центъра и с ножица се срязват отгоре.
С вилица се набожда питката в средата по краищата, намазва се с олио с четка и поръсваме семена.
Оставеното топче леко се притиска с пръсти да не е много заоблено.
С капачка се притиска в средата и с ножица се срязва на 8 части.
Краищата на получените листенца се притискат да се получи цвете и поставяме в средата на питката.
Печем в загрята фурна 180°C за 35 минути, като към края се намалява на 160°C да запази цвета си.
Добър апетит с топла постна содена пита с мая!
Коментари