Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна содена питка с олио

Постна содена питка с олио

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Постна содена питка с олио
Снимка: Галя Николова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Задължителен гост на трапезата за Бъдни вечер е содената питка - постна, но вълшебно вкусна"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • газирана вода - 250 мл /на стайна температура/
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на тази Постна содена питка в пресято брашно, добавете сода бикарбонат и сол. Разбъркайте и в средата направете кладенче. В него добавете половината газирана вода и олио.

С постепенно добавяне на останалата газирана вода, замесвате меко тесто. Оформете тестото на топче и го сложете в тава намазана с олио. Покрийте и оставете 20 мин., да си почине. Включете фурната да се загрява на 250 градуса.

Без да се примесва тестото, се притиска леко с върха на пръстите да се разшири, колкото е голяма тавата. Печете содената питка веднага в загряна фурна на 250 градуса 10 мин., след това намалете на 180 градуса и печете до готовност.

Прекрасна постна питка - опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: