Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса.
Работи се с плоска тава, покрита с хартия за печене.
Ябълките се почистват и нарязват на кубчета. Оставят се настрана. В касерола на умерен (към слаб) котлон се карамелизира захарта до хубав златист цвят. За да се получи хубав цвят, е необходимо захарта да се добавя на порции, да се разтопи и отново в средата да се постави нова такава.
Тенджерата само се разклаща леко, без да се опира захарта в страничните ръбове. След като е готов карамелът, се изсипва сметаната също на порции. Добавят се ябълките и се разбърква с шпатула.
Сваля се от огъня за около 3-4 мин. и се добавя ванилията и отново се поставя на умерен огън да кипне, докато течността напълно изври. Разбърква се от време на време.
Добавя се калвадосът и с горелка или клечка кибрит се възпламенява /фламбира/, за да се изпари алкохолът. Оставя се за няколко минути на слаб котлон да къкри, за да се изпари всякаква течност. Сваля се от огъня, пресипва се в купичка и се охлажда напълно.
Бутер тестото, размразено, но и охладено, за да не лепи по работния плот, се разгръща и се разточва с точилка на правоъгълник 40х28 см, като предварително леко се посипе с брашно, ако е необходимо.
Разрязва се на малки правоъгълници с размери 14х7 см /съвсем равни/. Изравнява се от всички страни с нож за пица.
Всеки правоъгълник се намазва с разбито яйце и се отрязва лентичка, дебела 1 см, от външния край навътре. Правят се общо 8 - 9 такива разрязвания, без да се стига до края на тестото. Получава се нещо като решетка.
С пош с широк накрайник се поставя плънката от край до край на правоъгълника и внимателно се завиват на ролка, като леко се извиват във формата на дъга.
Готовите кифлички се поставят в тавата и с четка се намазват с яйце.
За топинга:
Сместа се разбърква с вилица. Отново се намазват ролките с яйце и се поръсват щедро с топинга. Пече са на 200 градуса до хубаво зачервяване.
Френските бутер кифлички с карамел и ябълки са готови.
Източник: френска кулинария, рецептата е свалена от клип.
Разкошна френска кифличка, с аромат на ябълка и карамел. Хубава, хрупкава, крехка структура.