Начин на приготвяне
Измийте ориза, отцедете и го сипете да се позапържи в тиган със сгорещено олио. Прибавете нарязаните лук, чесън, чушка и разбъркайте два-три пъти. Залейте с три чаши вода. Прибавете подправките и оставете да се готви на тих огън, докато оризът се развие.
Лапада измийте и отстранете дръжките от листата, така че да получите две дълги половинки.
Сложете на огъня съд с вода с малко сол да заври. Пуснете листата от лапада в горещата вода да се попарят, но много внимавайте да не се сварят, за да не се накъсат. Извадете ги в друг съд със студена вода.
Сега идва ред на най-интересната част от заниманието. Върху рогозка за оформяне на суши или с друго нещо, което имате под ръка, например по-твърда кърпа, сложете лист от стреч фолио и го намажете с четка с малко олио. Отгоре разстелете внимателно листата от лапад, като ги застъпвате. Ще получите платно вместо кора за суши.
Сложете от ориза с лъжица в началото на листа, по дължина от единия до другия край и завийте на руло един оборот. Насипете пак една ивица ориз по дължината и върху него червен домат, нарязана на пръчици.
Завийте отново един оборот, а после повторете пак ориз и пак завийте на руло, като стягате с фолиото.
Оставете соленото руло да престои 20-на минути. След това внимателно нарежете на пънчета. Боднете в средата на всяко пънче парченце маслина без костилка.
Оризовите пънчета в листа от лапад са страхотно предястие!