Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко и в него се слагат 5 с.л. брашно, 1 пакетче мая и 3 с.л. захар. Покрива се с кърпа и се оставя 15-20 минути, докато маята се активизира. След това добавяте и ръженото брашно, олиото и солта.
Замесвате меко и гладко тесто и оставяте за час на топло да втаса (покривам купата с влажна кърпа и оставям на 30 градуса във фурната). След като тестото е удвоило обема, си го режем на 4 топки, които разтегляме на сравнително еднакви по дължина фитили (около 40 см дълги).
В единия край прилепвате фитилчетата едно за друго и ги разпервате настрани. С двете ръце хващате двата външни и ги премятате към средата, като те минават върху другите два. Тях пък изтегляте настрани, след което отново прекарвате към средата и така плетете като козунак или на обикновена плитка с 4 конеца до края.
Целта е външните фитили да прехвърляте към среда, след което другите остават външни и те на свои ред трябва да дръпнете към средата и така докато свърши плитката.
Прилепвате краищата и прехвърляте в набрашнена и намазнена форма. Оставяте отново по същия начин да втаса поне още 30 минути. Намазвате с белтък и прясно мляко и печете на 190 градуса до готовност.