Начин на приготвяне
Разтворете маята с щипка захар във леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне.
Пресейте брашното към активираната мая и замесете меко и гладко тесто. В процеса на месене си добавете и солта.
Оформете цилиндрично продълговато хлебче и го сложете в правоъгълна форма за кейк с вместимост 1 л., предварително намазнена със олио или зехтин.
Покрийте формата с хартия за печене или алуминиево фолио и оставете да втаса и запълни формата на съда.
Този хляб се приготвя на пара, това е и тайната му да стане толкова мек и да няма кора.
Най-добре би било да имате уред за готвене на пара, в който да се побира съда с хляба. Ако не разполагате с такъв бихте могли да си изобретите нещо подобно с голяма тенджерка с вода, върху която да поставите сито или голяма цедка със същия диаметър и достатъчно дълбока, че да побере формичката с хляба. Поставяте я заедно с фолиото или хартията, която я покрива и отгоре захлупвате с капак.
Памук-хлябът гответе на пара 45 минути, след което отстранете от котлона и оставете няколко минутки. Извадете от формата и охладете върху решетка.
Освен, че по този начин хлябът става много мек и вкусен, той е и атрактивен на вид с млечно-белия си цвят и липсата на твърда покривна кора. Идеален е за малки деца, или хора с проблеми със зъбите, на които е трудно да дъвчат твърда хлебна кора.
Много подходящ за сандвичи и тостери.
Добър апетит!