Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница със спанак и зелен лук

Баница със спанак и зелен лук

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2133k7621
Баница със спанак и зелен лук
Снимка: Невена Блажева Иванова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Зелена баница, защото е вкусна и е пролетна, и няма да може да ѝ се наситите"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г Одрински
  • спанак - 500 г
  • сирене - 500 г
  • зелен лук - 1 връзка
  • джоджен - 1/2 връзка пресен
  • яйца - 5 бр.
  • черен пипер - 2 щипки
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • газирана вода - 100 мл
  • масло - 50 г
  • олио - за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанака измийте и бланширайте в подсолена вода за кратко, докато си промени цвета. Извадете, отцедете, охладете и нарежете на ситно. Нарежете зеления лук и джоджена. В малко мазнина задушете лука, спанака и джоджена.

Овкусете с пипера и отново охладете. Пригответе плънката, като разбиете трите яйца със съвсем малко сол, прибавете натрошеното вече сирене и сместа със спанака, лука и джоджена, объркайте. Корите разстелете и покрийте с влажна кърпа.

Вземете една кора, намажете с олио с помощта на домакинска четка, изсипете от плънката, навийте и поставете в подходяща тава. Повторете докато използвате всички кори и плънка. Разбийте другите две яйца, прибавете към тях киселото мляко и газираната вода, разбъркайте и залейте баницата.

Настържете кравето масло и метнете баницата в загрята фурна да се пече на 180 градуса с вентилатор.

Печете до златен загар на корите. Изпечената баница обърнете върху купички, за да не спадне. Здравословна и много вкусна баница. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: