Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Бабината копривена каша

Бабината копривена каша

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k23
Бабината копривена каша
Снимка: Мария Симова
2 / 4
11/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Разкошна копривена каша с вкусна настъпваща пролет - здравословна и ароматна"

Необходими Продукти

  • коприва - около 300 г (само връхчета)
  • олио - 60 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • брашно - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с подготовката на копривата. Налейте в тенджера около 1 литър леко посолена вода и поставете на котлона да заври.

Почистете и измийте копривата много добре под течаща вода и я прибавете към заврялата вода. Разбъркайте и варете около 10 минути.

В друг съд прецедете водата на копривата и я запазете (не я изхвърляйте, там е желязото за кръвта ви) за готвенето на копривената каша. Измийте копривата, както е в цедката под течаща вода, изстискайте леко и я нарежете.

В тиган загрейте олиото и запържете в него ситно нарязаните лук и чесън до омекване. Прибавете чрез поръсване брашното (за да не се образуват брашнени топчета) и запържете до златисто.

Прибавете червения пипер, разбъркайте и веднага (за да не прегори червеният пипер), налейте копривената вода на тънка струя, при непрекъснато бъркане. Ако е нужно, посолете и поръсете с черен пипер, като добавите и копривата. Варите кашата до желаната от вас гъстота.

Моята баба я оставяше малко по-течна, забождаше една хапка хляб на вилицата и гребваше от кашата.

Бабината копривена каша е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
57
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много вкусна копривена бабина каша без коприва!!!!!!
Защо бе хора не си проверявайте писанията преди да ги публикувате?!!!
06.05.2023 11:54
3
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Много добра рецепта, само е пропуснат момента дето се слага и самата коприва, ама явно и без нея става...
29.04.2023 18:00
2
2
Покажи всички подкоментари
Росица Петрова
Росица Петрова
Любима рецепта. Така я приготвяме и ние, само добавяме смлени орехови ядки.
26.03.2018 14:23
9