Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Траен Козунак с Мас

Траен Козунак с Мас

Траен Козунак с Мас
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Кажете край на козунаците, които изсъхват още на втория ден - опитайте нашия траен козунак с мас"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 300 г
  • прясна мая - 42 г кубче
  • мас - 160 - 180 мл (1 ч.ч.)
  • сол - 1 щипка
  • брашно - 1 кг
  • ракия - 1 с.л.
  • лимонови корички - 1/2 пакетче
  • ванилия - 2 прахчета
  • лимонова есенция - 1 к.л.
  • стафиди
  • локум
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо активирате маята в 100 мл от прясното мляко, предварително затоплено, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбивате много добре яйцата със захарта, отделяте единия жълтък за намазване и добавяте всички есенции.

Пресявате брашното и замесвате тесто, което е много лепкаво, започвате да добавяте по малко от разтопената мас, месите, разпъвате и вмъквате от маста и така, докато я поеме всичката.

Покривате тестото и го оставяте на топло да удвои обема си. Оформянето на козунаците може да се прави по много начини. Този вид се оформя като се накъсат топки и всяка се разпъва на намазнен плот с ръце на дълъг фитил.

Върху всеки широк фитил поставям различни накиснати сушени плодове или само стафиди. Това вие решавате какво искате да има в козунаците ви. Оплитате плитка от 3 фитила, но не стегната, за да има място при втасването.

Плитката завивате на охлюв и слагате във намазана тава или друга форма.

Оставяте да втасат, след което ги намазвате, слагате локум, както аз в случая, и поръсвате със захар.

Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: