Начин на приготвяне
Първо активирате маята в 100 мл от прясното мляко, предварително затоплено, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбивате много добре яйцата със захарта, отделяте единия жълтък за намазване и добавяте всички есенции.
Пресявате брашното и замесвате тесто, което е много лепкаво, започвате да добавяте по малко от разтопената мас, месите, разпъвате и вмъквате от маста и така, докато я поеме всичката.
Покривате тестото и го оставяте на топло да удвои обема си. Оформянето на козунаците може да се прави по много начини. Този вид се оформя като се накъсат топки и всяка се разпъва на намазнен плот с ръце на дълъг фитил.
Върху всеки широк фитил поставям различни накиснати сушени плодове или само стафиди. Това вие решавате какво искате да има в козунаците ви. Оплитате плитка от 3 фитила, но не стегната, за да има място при втасването.
Плитката завивате на охлюв и слагате във намазана тава или друга форма.
Оставяте да втасат, след което ги намазвате, слагате локум, както аз в случая, и поръсвате със захар.
Печете в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист загар.