Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Голяма погача

Голяма погача

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Голяма погача
Снимка: Валя Вълова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Казват, че погачата трябва да е голяма, колкото сърцето на този, който я меси - затова нашата е наистина голяма"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг тип 500 - София мел
  • олио - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 2 пакетчета суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 3 с.л. мак, сусам, ленено семе (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното със сито в голяма тава. Прави се кладенче в средата и се счукват яйцата, изсипва се маята, олиото и солта.

Загряваме прясното мляко, трябва да е хладко и слагаме захарта, бъркаме докато се разтопи, след което на бавна струя добавяме към брашното, като бъркаме с лъжица или ръка, както ви е удобно.

Замесваме не лепкаво тесто, ако е необходимо добавяме още брашно. Оставяме го да втаса т.е да удвои обема си, като трябва да се внимава да не превтаса.

След като е втасало го премесваме добре и го делим на 3 равни топки, аз използвам кухненска везна.

Намазва се плота, на който ще точите с олио.

Разточваме кората под формата на правоъгълник, навиваме до средата и с нож нарязваме от навитата част до края - лентички и донавиваме. Така се процедира с всички три топки.

Слагаме ги в намазнена тавата и оставяме да втаса като удвои обема си. Печем на средно силна фурна около 170 градуса до готовност (около 45 минути).

Преди да се разчупи, трябва добре да е изстинала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#183160
Потребител#183160
Единствената разлика е ,че в моята сложих половин кубче мая.
15.03.2017 13:34
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Погачата е добра на визия, предполагам и вкусна но мисля че 2 пакетчета мая на това количество течности е много, едно според мен е достатъчно. Само да добавя, че преди да пуснете рецептата си я прочетете защото има хора които не са наясно а сте започнали текста - Пресейте тестото в тава, което е техническа грешка. :)
14.03.2017 15:27
1