Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото прясно мляко, разтваря се маята със захарта и 5 с.л брашно, разбъркват се и се оставят за 20 минути да се активира маята.
В голяма купа се разбиват яйцата със солта, киселото мляко, оцета, олиото и активираната смес от маята. Пресятото брашно се добавя постепенно, докато се получи гладко, не лепнещо тесто. Добавя се маслото, меси се до пълното му поемане. Покрива се с фолио и се оставя около 1 час да втаса. Готовото тесто излиза 2 кг.
Оформих по следния начин. Тесто разделих на:
- 5 топчета по 140 г;
- 8 топчета по 100 г;
- 8 топчета по 20 г;
- 2 топчета по 90 г;
- 3 топчета по 50 г;
- 1 топче от 10 гр за център.
Това е точно за тава с диаметър 32 см.
Петте топки разточих с диаметър около 18 см, намазах с масло и подредих една върху друга (горната не се намазва) и ги сложих в средата на тавата. С резачка направих разрези, за да се получат осем триъгълника, като не се стига до крайния ръб на корите и всеки триъгълник от всичките осем обърнах и подпъхнах под неотрязана част.
От осемте топчета разточих овални кори, с резачка направих от половината част нагоре прорези, намазах с масло и навих на руло, огънах като подкова и наредих като венец около средата на триъгълниците. От малките осем топчета направих средата на подковите, като ги намазах с жълтъците и овалях в семена.
Трите топки от по 50 грама, разточих и наредих една върху друга, пак се намазват с масло и нарязах на 8 триъгълника, направих прорез в страната и промуших връхчето, да се получи листо, наредих в средата на отвора, който се получили, когато подгънах триъгълници, а малкото топче от 10 г намазах с жълтъците и поръсих със семена, сложих го за център на погачата.
Последните две топки по 90 г разточих, намазах с масло и нарязах на 8 малки триъгълника, откъм широката част се разрязват на три и се плете плитка. Така всичките осем плитки се нареждат по външната част на погачата в пролуките между подковите. С шишче притиснах средата на триъгълниците и след като намазах с жълтъците поръсих семена.
Пече се на 170 гр градуса около 50 минути - до суха клечка (първо се пече на долен реотан за 15-20 минути, след което се включва на горен и долен реотан).
Голямата погача със семена е готова.
Коментари