Великденски курабийки

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
"И покрай цялата суетня около козунака да не забравите за курабийките - супер вкусни и се приготвят за отрицателно време"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 400 г
  • мас - ¾ ч.ч.
  • кисело мляко - 0.5 ч.ч.
  • амонячна сода - 2 пак.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимон - 1 бр. (кората)
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа разбийте с помощта на миксер яйцата заедно със захарта и ванилиите, прибавете разтопената мас (не гореща) и настърганата кора на лимона.

Отделно в киселото мляко прибавете двата вида сода, разбъркайте и след като шупне, прибавете към яйчената смес, отново разбъркайте. Оставете сместа за около 20 минути така, за да се разтвори добре захарта като периодично разбърквате.

В голям съд пресейте брашното, направете си кладенче, за да поставите течната смес в него, замесете твърдо нелепнещо тесто. Колкото е по твърдо тестото, толкова по назъбени ще станат курабийките.

Завийте тестото със стреч фолио, за да не засъхва за два часа, много е важно тестото да престоява, затова не избягвайте тези стъпки. С ръчна машинка за мелене на кайма със специална представка започнете да прекарвате тестото през нея.

Изрежете бисквитените курабийки на ленти 6-7 см дълги и подредете в намазана с олио тава на разстояние една от друга със назъбената част на бисквитите нагоре.

Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до лек златист цвят. Колкото повече престояват курабиите толкова по пръхки и меки стават, като ги съхранявате в затворен съд или найлонов плик.

Всички ме питат – Не е ли много содата им? – НЕ, без содите няма как да ви се получат курабиите толкова пръхки и да издържат месец след приготвянето им. А мирисът на амоняка се изпарява при печене, така че можете да си ги приготвите много преди деня Великден, ако им устоите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Станаха перфектни! Страхотна рецепта!
15.04.2023 17:44
Диляна
Диляна
Правих ги с машинка. Станаха чудесни и вкусни.
04.01.2020 08:46
1
1
Потребител#173178
Потребител#173178
Здравейте,
а с шприц с голям накрайник няма ли да се получат формички?
24.03.2017 11:56
7
2
3
Покажи всички подкоментари