Начин на приготвяне
Изцедете две супени лъжици портокалов сок и смесете с киселото мляко. В тази смес сипете двата вида сода и разбъркайте.
Кората от цитруса настържете на фино ренде, стараейки се да не закачате бялата част, а само оранжевата.
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар. Сипете към тях мастта и вече шупналото кисело мляко и портокаловите стърготини.
Към течната смес пресейте на части брашното, бъркайки с лъжица до цялостното му усвояване. Ако тестото е твърде меко, добавяйте още брашно, колкото поеме, за да получите твърдо тесто. Доомесете на ръка, без да прекалявате, а само до постигане на гладкост.
Разточете на кора с дебелина 4-5 мм и изрежете великденски формички - цветя, зайчета, с каквото разполагате.
Подреждайте курабийките в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка на разстояние една от друга. От това количество продукти ще напълните 3 тави от стандартните във всяка фурна.
Намажете всяка от великденските курабии с леко разбит белтък и поръсете със захар. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна, докато порозовеят-около 12-15 минути.
Когато курабийките изстинат, приберете и съхранявайте в добре затворен съд, ако няма да консумирате на момента.
Да ви е сладко и Весел и Вкусен празник!