Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пюрета»Картофено пюре с коприва

Картофено пюре с коприва

Картофено пюре с коприва
Снимка: Васил Петков
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
3
"Вкусна вегетарианска гозба с аромат на пролет - опитайте това свежо картофено пюре с коприва"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • коприва - около 50 - 60 г /пликче от пазара/
  • пресен лук - 1 връзка
  • сирене - 50 - 60 г
  • домати - 4 - 5 с.л. настъргани на ренде /пюре/
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 1/4 връзка
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • яйца - 4 бр.
  • червен пипер
  • масло - 20 г
  • прясно мляко - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се варят обелените картофи около 30 минути, намачкват се на пюре с подходящ уред или вилица, но не с миксер.

Отделно се загрява около 20 г масло и се добавя 250 мл прясно мляко. Подгрява се 1-2 минути на котлона - да е топло, и се прибавя към пюрето.

Бърка се до сравнително хомогенна смес. Добавя се около 50 г сирене -натрошено, т.е. намачкано с ръка. Разбърква се. Добавя се към сместа + салца или домати /наситно/, около 4-5 лъжици. Бърка се.

Копривата се измива с топла вода, отделят се дръжките и пр. и се вари в тенджера около 15 мин, отцежда се и се нарязва наситно. Прибавя се към сместа с пюрето, а също така и нарязаният на ситно лук и пр. подправки.

Яйцата се приготвят стандартно в тиган, поръсват се с червен пипер и се поставят върху готовото пюре. Става чудесно!

Важно е да се каже, че същото ястие може да се приготви и с 1 кг картофи, като прясното мляко ще бъде около 150 мл, а другите съставки - почти същите !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: