Начин на приготвяне
В тенджера се варят обелените картофи около 30 минути, намачкват се на пюре с подходящ уред или вилица, но не с миксер.
Отделно се загрява около 20 г масло и се добавя 250 мл прясно мляко. Подгрява се 1-2 минути на котлона - да е топло, и се прибавя към пюрето.
Бърка се до сравнително хомогенна смес. Добавя се около 50 г сирене -натрошено, т.е. намачкано с ръка. Разбърква се. Добавя се към сместа + салца или домати /наситно/, около 4-5 лъжици. Бърка се.
Копривата се измива с топла вода, отделят се дръжките и пр. и се вари в тенджера около 15 мин, отцежда се и се нарязва наситно. Прибавя се към сместа с пюрето, а също така и нарязаният на ситно лук и пр. подправки.
Яйцата се приготвят стандартно в тиган, поръсват се с червен пипер и се поставят върху готовото пюре. Става чудесно!
Важно е да се каже, че същото ястие може да се приготви и с 1 кг картофи, като прясното мляко ще бъде около 150 мл, а другите съставки - почти същите !