Начин на приготвяне
Копривата се почиства от клечици, тревички полепнали по нея и се накисва за около минимум 30 минути в студена вода. Измива се добре.
В касеролка с не повече от 100 мл вода слагаме копривата, праза и магданозените стръкове, нарязани на едро, да се сварят за около 10 мин. Зеленчуковият бульон се прецежда.
В дълбок съд слагаме сварените коприва, магданоз и праз. Изчакваме зелениите да изстинат. Пасираме.
Към пасираната зелена смес прибавяме скилидка чесън, сол, черен пипер, ореховите ядки, лененото масло и кашкавалената извара.
Пасираме отново. Доовкусете, ако е нужно, с още сол.
Използвайте за гарнираме на меса или разядка, или просто хапнете здравословно с домашно приготвен хляб.
Да ви е вкусно!
Пюрето от коприва и магданоз е готово.
Бележка: Не изхвърляйте бульона! Всички знаем, колко са полезни отварите от коприва и магданоз!