Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Шоколадова вълна

Сладкиш Шоколадова вълна

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Сладкиш Шоколадова вълна
Снимка: Мария Симова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Една шоколадова вълна се надига и нищо не може да я спре да ви залее с наслада и добро настроение"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • захар - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 30 г разтопено
  • ванилова захар - 1 пак. борбонска
  • прясно мляко - 100 мл
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 250 г
  • за плънката
  • течен шоколад - 200 г
  • канела - 2 ч.л.
  • за фреш крем
  • сметана течна - 130 мл
  • извара - 250 г
  • пудра захар - 3 с.л.
  • портокал - 1 бр. сок и кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с крема, разбийте сметаната на пухкав крем. Отделно смесете изварата със захарта, портокаловият сок и настърганите корички на портокала, разбъркайте до еднородна смес. Смесете двата вида крем с помощта на шпатула до невероятно вкусен крем.

В купа разбийте яйцето със захарта, добавете солта, разтопеното масло и ваниловата захар. Отделно разтворете маята в прясното мляко и я добавете към яйчната смес. Замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставете на топло място да удвои обема си.

Разточете тестото с помощта на точилка на тънка правоъгълна кора.

Намажете обилно кората с течен шоколад и поръсете с канелата равномерно. Нарежете тестото на ленти с помощта на нож за пица, като всяка следваща лента е по-малка с 1 мм от предишната.

Навийте най-широката лента (рехаво не стегнато) на рулце и поставете в средата на малка тава, постлана с хартия за печене. Около него навивате следващата по големина лента и така до техният край.

Поставете тавата във студена фурна и включете на 170 градуса за около 30 минути.

След като се охлади, декорирайте с крем фреш от портокал на ивици или вълнички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: