Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт Татен с ябълки, орехи и стафиди

Тарт Татен с ябълки, орехи и стафиди

teodorateodora
Новак
2110923
Тарт Татен с ябълки, орехи и стафиди3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Класически тарт тартен - опитайте, за да разберете защо казват, че това е най-вкусният френски десерт"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • краве масло - 10 г за тавата
  • захар - 200 г за карамел
  • ябълки - 18 бр. жълти, средно големи 18 бр. /големи - 10 бр./
  • лимонов сок - за ябълките от 1 лимон
  • краве масло - 100 г
  • стафиди - 50 г светли
  • орехи - 100 г
  • канела - 1/2 ч.л. /~ 3 г/
  • пудра захар - 100 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за ронливо маслено тесто
  • брашно - 375 г
  • пудра захар - 120 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 2
  • лимон - лимонова кора от 1 бр.
  • бакпулвер - 1 и 1/2 ч.л.
  • краве масло - 225 г
  • яйце - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Намаслете дъното на тефлонова тава с диаметър 28 см.

2. Карамелизирайте захарта и я изсипете в намаслената тава.

3. Подгответе ябълките:

а) измийте ги и ги обелете. Разполовете ги вертикално;

б) почистете семките и ги поръсете с лимоновия сок (може да го смесете с малко вода).

4. Подгответе половинките и поставете ябълките една за друга върху карамела на пръстени до изпълване на тавата.

5. Подредете между ябълките парченца масло, едро нарязаните орехови ядки поръсени с канелата, почистените и размити стафиди ( всичко да се сложи между тях, а не върху тях).

6. Поръсете с пудра и ванилова захар.

7. Печете в загрята фурна при 200 градуса до готовност на ябълките ~ 60 минути (ако са твърди) ; при мен бяха по малко от 60 минути ~ 45-50 минути, но ги наглеждайте, защото бързо изгарят, и охладете изпечените ябълки.

8. Пригответе ронливо маслено тесто:

а) смесете пресятите брашно и пудра захар със солта, ванилиите, кората от лимона и бакпулвера (всичко се пресява).

б) добавете нарязаното на парченца студено краве масло (можете да направите кладенче и да го сложете с сухата смес и да го покриете с нея и след това да го нарежете в сухата смес) и претрийте с длани до мазни трохи.

в) добавете яйцето и омесете за кратко време гладко тесто - оставете с хладилника до момента на употреба.

9. Разточете тестото на кръгла платка с дебелина ~5 мм и диаметър 30 см (така че да покрива цялата повърхност на тавата и да излиза от нея - да остане малко излишно тесто) - нанесете в тавата върху изпечените и охладени ябълки (можете за по-лесно като разточите върху хартия и заедно с нея да сложите тестото върху повърхността на ябълките в тавата и да изрежете излишното тесто), като подпъхнете крайчетата на платката по стените на тавата (може да си помогнете с шишче, за да влезе тестото по добре), като обърнат поднос след изтичане.

10. Оберете останалото от разточването тесто, омесете за кратко и отново разточете на платка с диаметър 5 мм - избодете кръгли средни бисквити с диаметър 2.5 ~3 см и оформете бордюр (подредете ги чрез застъпване на всяка една бисквитка по края на платката - като цял кръг по края).

11. Набодете с вилица на няколко места и го печете при 200 градуса ~30 минути до порозовяване (на мен ми отне около 23 минути, но ако се страхувате, че фурната ви е силна и може да изгори, намалете последните 10 минути на 180 градуса).

12. Извадете от фурната и го обърнете върху кръгъл поднос веднага след като го извадите.

13. Поднесете сладкиша топъл веднага след допичането с ~ 35 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: