Начин на приготвяне
1. Намаслете дъното на тефлонова тава с диаметър 28 см.
2. Карамелизирайте захарта и я изсипете в намаслената тава.
3. Подгответе ябълките:
а) измийте ги и ги обелете. Разполовете ги вертикално;
б) почистете семките и ги поръсете с лимоновия сок (може да го смесете с малко вода).
4. Подгответе половинките и поставете ябълките една за друга върху карамела на пръстени до изпълване на тавата.
5. Подредете между ябълките парченца масло, едро нарязаните орехови ядки поръсени с канелата, почистените и размити стафиди ( всичко да се сложи между тях, а не върху тях).
6. Поръсете с пудра и ванилова захар.
7. Печете в загрята фурна при 200 градуса до готовност на ябълките ~ 60 минути (ако са твърди) ; при мен бяха по малко от 60 минути ~ 45-50 минути, но ги наглеждайте, защото бързо изгарят, и охладете изпечените ябълки.
8. Пригответе ронливо маслено тесто:
а) смесете пресятите брашно и пудра захар със солта, ванилиите, кората от лимона и бакпулвера (всичко се пресява).
б) добавете нарязаното на парченца студено краве масло (можете да направите кладенче и да го сложете с сухата смес и да го покриете с нея и след това да го нарежете в сухата смес) и претрийте с длани до мазни трохи.
в) добавете яйцето и омесете за кратко време гладко тесто - оставете с хладилника до момента на употреба.
9. Разточете тестото на кръгла платка с дебелина ~5 мм и диаметър 30 см (така че да покрива цялата повърхност на тавата и да излиза от нея - да остане малко излишно тесто) - нанесете в тавата върху изпечените и охладени ябълки (можете за по-лесно като разточите върху хартия и заедно с нея да сложите тестото върху повърхността на ябълките в тавата и да изрежете излишното тесто), като подпъхнете крайчетата на платката по стените на тавата (може да си помогнете с шишче, за да влезе тестото по добре), като обърнат поднос след изтичане.
10. Оберете останалото от разточването тесто, омесете за кратко и отново разточете на платка с диаметър 5 мм - избодете кръгли средни бисквити с диаметър 2.5 ~3 см и оформете бордюр (подредете ги чрез застъпване на всяка една бисквитка по края на платката - като цял кръг по края).
11. Набодете с вилица на няколко места и го печете при 200 градуса ~30 минути до порозовяване (на мен ми отне около 23 минути, но ако се страхувате, че фурната ви е силна и може да изгори, намалете последните 10 минути на 180 градуса).
12. Извадете от фурната и го обърнете върху кръгъл поднос веднага след като го извадите.
13. Поднесете сладкиша топъл веднага след допичането с ~ 35 градуса.