Начин на приготвяне
Месото на домашните петли е с тъмно червено и жилаво (мускулесто) месо и има нужда от предварителна топлинна обработка.
Нарежете почистения и измит много добре петел на големи порции. Подредете в тенджера порциите, налейте 2 пръста вода над месото, посолете и прибавете зеленчуковата подправка.
Поставете на силен огън да заври, но преди да е заврял отпенвайте образувалата се пяна, след като заври намалете огъня и оставете да поври за 1 час.
През това време обелете и нарежете зеленчука, картофите на едри резени, лука на едри полумесеци, морковите на едри филийки, посолете ги, поръсете с половината с.л. розмарин и разбъркайте добре да се овкусят.
Намажете дъното и стените на голяма тава с капак с половината част от маслото. Прибавете нарязания зеленчук и разпределете равномерно на дъното на тавата. Подредете порциите месо в тях, намажете ги с останалото масло и поръсете с останалия розмарин и черен пипер.
Обелете арпаджика и чесъна, поставете ги цели хаотично. Налейте половин чаша прецеден бульон от варенето на петела, затворете капака на тавата и я поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса, печете около 1 час.