Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Любима каша от коприва

Любима каша от коприва

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Любима каша от коприва
Снимка: Dora Grozeva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Пролетта е дошла, когато усетите миризмата на каша от коприва"

Необходими Продукти

  • коприва - 500 г
  • универсална подправка - 1 с.л. зеленчукова пикантина
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • масло - 50 г
  • брашно - 4 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • за поръсване
  • сирене - натрошено
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се почиства и измива много добре, след което се попарва за кратко в тенджера с вода. Оставя се да заври, като се добавя зеленчуковата пикантина.

Копривата се отцежда и се накълцва на ситно.

В дълбок тиган с незалепващо покритие, леко се задушават в зехтина, ситно нарязания лук и чесъна, предварително смлян.

След като омекнат, се добавя кравето масло. Като се разтопи се добавя брашното, за да се запържи.

Добавя се червеният пипер, след което се разрежда с бульона, в който е вряла копривата (около литър).

Добавя се накълцаната коприва и се оставя малко да поври. Посолява се.

Накрая се добавят предварително разбитите яйца при непрекъснато бъркане. Оставя се да поври още 5 минути.

По желание кашата се сервира с натрошено сирене и орехови ядки.

Любимата каша от коприва е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: