Сладки топчета Шекерпаре

Даниела РусеваДаниела РусеваГотвач31981781
23/03/2017
"Тези сочни Шекерпапе топчета са само една от причините да обожаваме десертите на Турската кухня "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 573
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • масло - 125 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • грис - 1 к. ч. пшеничен
  • ванилия - 1 прахче
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • брашно - 2 ч.ч.
  • ядки - орехи или бадеми
  • сироп
  • захар - 3 ч.ч. кристална
  • вода - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонови стърготини - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сварете сиропа и го оставете да се охлади, докато се приготвя сладкишът. Ароматизирайте сиропа, когато е охладен, с ванилията и 1 ч.л. лимонови стърготини от пакетчетата на д-р Йоткер или настъргана на ситно кора на половин лимон.

Маслото, престояло на стайна температура, разбийте с миксера, заедно с пудрата захар до побеляване.

Добавете яйцата едно по едно, а малко след това и гриса с ванилията. Сипете постепенно пресятото брашно с бакпулвера и омесете меко тесто, по-скоро съберете в тесто, не е необходимо месене.

Ръцете си топвайте в брашно, вземайте с пръсти от тестото и оформете топчета с големината на орех. Подредете ги в тава, предварително намазана с краве масло.

Намажете топчетата с разбит жълтък и върху всяко поставете орехова или бадемова ядка.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Сладките топчета залейте с охладения сироп.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар