Начин на приготвяне
Първо сварете сиропа и го оставете да се охлади, докато се приготвя сладкишът. Ароматизирайте сиропа, когато е охладен, с ванилията и 1 ч.л. лимонови стърготини от пакетчетата на д-р Йоткер или настъргана на ситно кора на половин лимон.
Маслото, престояло на стайна температура, разбийте с миксера, заедно с пудрата захар до побеляване.
Добавете яйцата едно по едно, а малко след това и гриса с ванилията. Сипете постепенно пресятото брашно с бакпулвера и омесете меко тесто, по-скоро съберете в тесто, не е необходимо месене.
Ръцете си топвайте в брашно, вземайте с пръсти от тестото и оформете топчета с големината на орех. Подредете ги в тава, предварително намазана с краве масло.
Намажете топчетата с разбит жълтък и върху всяко поставете орехова или бадемова ядка.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. Сладките топчета залейте с охладения сироп.