Начин на приготвяне
В голям съд пресейте 1 кг брашно, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче.
Затоплете млякото и в част от него разтворете меда, захарта и маята, изсипете сместа в кладенчето.
Разбийте яйцата с вилица, добавете олиото, есенцията, останалото мляко и добавете към тях. Замесете меко тесто, добавяйки още малко брашно (1 кг не стига).
Оставете завитото тесто на топло за 30 минути (достатъчно е). След което върху леко набрашнен плот, премесете тестото и разделете на 4 равни части оформени на топки, завийте ги за 5 минути да се отпуснат.
Разточете ги една по една на кръгла кора, разрежете ги на 8 триъгълни парчета, поставете по 1 ч.л. сладко от сини сливи на фурна и навийте на рулца оформени кифлички.
Подредете ги в голяма тава покрита с хартия за печене, леко намазана с олио, оставете да 30 минути да втасат (повече не им е нужно).
След изтеклото време намажете кифличките с предварително разбитите белтъци, олиото и прясното мляко, поръсете със смесените семена от мак и захарта леко навлажнени с 4-5 капки вода.
За печенето на козуначените кифлички – нагрейте фурната на 190 градуса, само на долен реотан. След като се надуят, включете и на горен реотан – изпичат се много бързо, затова бъдете близо до тях и ги наблюдавайте да не прегорят.
Много вкусни, пухкави, меки и ароматни козуначени кифлички, които не отнемат много от ценното ви време по Великден!
Невероятните козуначени кифлички са готови.