Начин на приготвяне
Брашното задължително се пресява поне два - три пъти през сито, за да се вкара въздух в него и тестото да стане пухкаво.
В купа с половината хладка вода се разтваря маята, добавя се зехтина, захарта и се разбърква хубаво. Добавя се постепенно при непрекъснато бъркане брашното, останалата вода и най-накрая се добавя солта, за да не направи реакция и да не неутрализира маята.
Омесва се с ръце меко и лепкаво тесто и се прехвърля в намазана със зехтин купа, завива се със стреч фолио (за да се избегне появата на коричка), оставя на топло за около 40 минути да втаса и бухне.
Готовото тесто, ако се затвори в херметически съд и се държи в хладилник, може да се използва в рамките на 24 часа, както за направата на пици, така и за хляб.
След като тестото е втасало се разделя на 6 топки и се размесва всяка хубаво с брашно колкото поеме. Завиват се топките с влажна кърпа и се оставят за още 15-20 минути. За 1 голяма пица е необходима една топка, другите се прибират в хладилника.
Топката тесто се разточва с точилка върху набрашнен плот, като по края се прави ръбче.
Тестото не трябва да бяга и да се свива като го поставим в намазнената и поръсена с брашно тавичка. Ако бяга, значи му трябва допълнително брашно.
Смесваме доматеното пюре с пресования чесън и 1 с. л. зехтин. Разбърква се хубаво и се намазва пицата, като се оставя само по около 2 сантиметра ненамазана от края. Нареждат се парчетата шунка, салам, обезкостените и нарязани на кръгчета маслини, пресния зелен лук на кръгчета, накрая се наръсва с настъргания кашкавал.
Поръсва се със стритите сухи подправки – чубрица и босилек на вкус, полива се с малко зехтин и се пече в предварително нагорещена на МАХ (от 200 до 300 градуса ) според възможността на фурната, на средна решетка и включен вентилатор.
Колкото са по-високи градусите, толкова по-добре. Пече се до готовност, докато стане хрупкава – около 15 минути (при температура на фурната 240 градуса). Нарязва се на порциони парчета и се сервира гореща с добре изстудена бира.
Домашната пица Папараци е много вкусна.