Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги нарежете на шайби с ширина 1 см. Изберете няколко колелца за всеки шиш, според това колко дълги искате да станат шишовете и ги поръсете със сол.
Изчакайте да си пуснат тъмната вода и отцедете. Пригответе си през това време каймата, като я размесите с една малка главичка накълцан лук, яйцето и подправките. Оставете я за малко да си почине.
Забодете на дървен шиш колелцата патладжан, като след всяко резенче сложете по едно топче кюфте, което оформете с намаслени с олио ръце. Редувайте патладжан и кюфте и завършете с резенче патладжан.
Сложете двата шиша в тавичка и полейте с малко олио.
Около шишовете подредете цели червени дребни доматчета, целите пиперчета, които предварително прободете с острието на ножа, за да не се пръснат, моркова, нарязан на резенчета и нарязани скилидки чесън. Поръсете зеленчука с щипка сол. Налейте една кафена чашка топла вода и сложете в загрята фурна да се пече на 200 градуса, докато се изпече каймата.
За бешамела:
Капнете в малка тенджерка 2-3 с.л. олио, заедно с бучка краве масло. Щом се сгорещи, прибавете една лъжица брашно, разбъркайте и като се запържи, залейте със студено прясно мляко.
Бъркайте непрекъснато и щом се сгорещи, прибавете към млякото сока от настъргани обелени домати, стрити през цедка. Разбъркайте да стане гладък сос. Поръсете с малко сол и смлян черен пипер.