Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Шишчета»Патладжан и кюфте на шиш с розов бешамел

Патладжан и кюфте на шиш с розов бешамел

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Патладжан и кюфте на шиш с розов бешамел
Снимка: Даниела Русева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Един по-различен патладжан, така да се каже - ето ви идеалното ястие за бира и за вино"

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • кайма - 400 г
  • домати - 6 - 7 бр дребни
  • чушки - 5 - 6 бр дребни
  • моркови - 1 бр
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • сол
  • олио
  • за каймата
  • лук - 1 малка главичка
  • яйца - 1 бр.
  • кимион
  • черен пипер
  • чубрица
  • сол
  • за соса бешамел
  • брашно - 1 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 220 мл
  • доматен сок - 100 мл
  • сол - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте патладжаните и ги нарежете на шайби с ширина 1 см. Изберете няколко колелца за всеки шиш, според това колко дълги искате да станат шишовете и ги поръсете със сол.

Изчакайте да си пуснат тъмната вода и отцедете. Пригответе си през това време каймата, като я размесите с една малка главичка накълцан лук, яйцето и подправките. Оставете я за малко да си почине.

Забодете на дървен шиш колелцата патладжан, като след всяко резенче сложете по едно топче кюфте, което оформете с намаслени с олио ръце. Редувайте патладжан и кюфте и завършете с резенче патладжан.

Сложете двата шиша в тавичка и полейте с малко олио.

Около шишовете подредете цели червени дребни доматчета, целите пиперчета, които предварително прободете с острието на ножа, за да не се пръснат, моркова, нарязан на резенчета и нарязани скилидки чесън. Поръсете зеленчука с щипка сол. Налейте една кафена чашка топла вода и сложете в загрята фурна да се пече на 200 градуса, докато се изпече каймата.

За бешамела:

Капнете в малка тенджерка 2-3 с.л. олио, заедно с бучка краве масло. Щом се сгорещи, прибавете една лъжица брашно, разбъркайте и като се запържи, залейте със студено прясно мляко.

Бъркайте непрекъснато и щом се сгорещи, прибавете към млякото сока от настъргани обелени домати, стрити през цедка. Разбъркайте да стане гладък сос. Поръсете с малко сол и смлян черен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: