Начин на приготвяне
Нарежете лука и чесъна на ситно. В дълбок тиган или тенджера /аз използвах тенджера/ загрейте мазнината и ги запържете с щипка сол. Добавете каймата и разбърквайте често. Каймата трябва леко да се зачерви, а водата от нея да се изпари.
Добавете всички подправки /чили, куркума, къри, кориандър, черен пипер, кимион, лют червен пипер/. Запържете за 1 мин. Прибавете доматите, обелени и нарязани на малки кубчета заедно с доматеното пюре, кетчупа и боба.
Към всичко това добавете и чушките, нарязани на кубчета /като им изчистите семената/. Добавяме водата и оставяме да кипне. Намаляваме котлона на най-ниска степен и готвим 1 ч. и 30 мин, като разбъркваме от време на време.
Сервираме с бял ориз, царевичен чипс начос или тортиля.
Забележка: Чили кон Карне /Чили с месо/ е ястие от мексиканската и тексаската кухня. Месото може да бъде нарязано на кубчета или във вид на кайма. Традиционно се използва говеждо, но може да се използва и др. вид месо.
Към ястието могат да се добавят подправки по ваш вкус и съответно да се намали грамажът на някои от тях или да се премахнат. По-смелите кулинари могат да прибавят малко захар, мед, какао или канела. Надявам се моят вариант на чили с месо да ви хареса.
Да ви е сладко!