Чили с месо

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Чили с месо
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Супер рецепта за прословутото чили кон карне"

Необходими Продукти

  • телешка кайма - 500 г
  • лук - 3 глави
  • чесън - 3 скилидки
  • камби - 1 червена + 1 зелена
  • домати - 3 бр
  • люта чушка - 1 бр
  • червен боб - 800 г консерва
  • доматени пюре - 10 с.л.
  • кетчуп - 8 с.л. /домашен/
  • чили - 2 ч.л. на прах
  • куркума - 2 ч.л.
  • къри - 2 ч.л.
  • кориандър - 2 ч.л. смлян
  • кимион - 2 ч.л.
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • лют червен пипер - 2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 1 ч.ч.
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука и чесъна на ситно. В дълбок тиган или тенджера /аз използвах тенджера/ загрейте мазнината и ги запържете с щипка сол. Добавете каймата и разбърквайте често. Каймата трябва леко да се зачерви, а водата от нея да се изпари.

Добавете всички подправки /чили, куркума, къри, кориандър, черен пипер, кимион, лют червен пипер/. Запържете за 1 мин. Прибавете доматите, обелени и нарязани на малки кубчета заедно с доматеното пюре, кетчупа и боба.

Към всичко това добавете и чушките, нарязани на кубчета /като им изчистите семената/. Добавяме водата и оставяме да кипне. Намаляваме котлона на най-ниска степен и готвим 1 ч. и 30 мин, като разбъркваме от време на време.

Сервираме с бял ориз, царевичен чипс начос или тортиля.

Забележка: Чили кон Карне /Чили с месо/ е ястие от мексиканската и тексаската кухня. Месото може да бъде нарязано на кубчета или във вид на кайма. Традиционно се използва говеждо, но може да се използва и др. вид месо.

Към ястието могат да се добавят подправки по ваш вкус и съответно да се намали грамажът на някои от тях или да се премахнат. По-смелите кулинари могат да прибавят малко захар, мед, какао или канела. Надявам се моят вариант на чили с месо да ви хареса.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: