Кекс руло

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Кекс руло1 / 2
23/04/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10-12 парчета
"Открихме как да съчетаем любовта си към два вкусни сладкиша в един и приготвихме това неустоимо кекс руло"

Необходими Продукти

  • мая - 11 г суха
  • вода - 60 мл хладка
  • прясно мляко - 60 мл хладко
  • захар - 70 г
  • сол - 1/3 ч.л.
  • яйца - 1 брой
  • масло - 4 с.л. размекнато краве
  • брашно - около 400 г (2 и 1/2 - 3 ч.ч.)
  • за плънката
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • масло - 2 - 3 с.л. стопено
  • захар - 3 с.л. кафява
  • канела - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • сладко - 2 - 3 с.л. по избор гъсто
  • яйца - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода с щипка захар, покрийте и оставете да втаса за 15-20 минути на топло.

Към втасалата мая добавете хладкото прясно мляко, останалата захар, солта, яйцето и мекото масло. Добавете брашното на няколко пъти и замесете еластично и меко тесто, което не лепне. Сложете го в леко намазнена купа, покрийте го и оставете да втаса за 2– 2 и 1/2 часа.

Премесете леко втасалото тесто и го разточете на правоъгълен лист с размери 38 на 25 см. За по-лесно може да го разточите направо върху хартия за печене и да го прехвърлите с хартията в тавата, в която ще печете.

Смесете всички продукти за плънката и ги разбъркайте, докато се смесят добре. Ако е много суха, добавете няколко с.л. вода. Разпределете плънката по средата на разточения лист.

Свободните пространства тесто от ляво и дясно на плънката нарежете на ленти с дебелина около 4 см. Четирите ленти в двата края на рулото повдигнете и кръстосайте по дължина на плънката, за да се оформят краищата на рулото.

Останалите ленти кръстосайте по повърхността като плитка, редувайки лява и дясна лента. Покрийте кекса руло с кърпа и оставете отново да втаса на топло, докато удвои обема си.

Намажете го след това с разбито яйце и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за около 30 минути или докато добие златист цвят. Готовият кекс руло се охлажда върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
41
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Митака
Митака
И какво му е „кекс“ след като е с мая?
03.07.2015 18:41