Начин на приготвяне
Приготвяне на блатовете:
Белтъците с 1/2 от пудрата захар се бъркат с миксера до пухкавост на сместа.
Нишестето се добавя към сместа и бъркането продължава до получаване на люлеещи се връхчета, не твърди като при целувките.
Другата половина от пудрата захар се смесва с орехите и се слага в чопъра, за да се получи въздушна смес като брашно.
Добавя се към белтъчната смес постепенно, разбърква се с шпатула. В тави, постлани с хартия за печене, се чертаят кръгове с диаметър 20 см. От сместа се правят 5 блата, така че да разпределяме готовата смес върху начертаните пет кръга и слагаме по 5 с.л. средно и оформяме блата.
Пекат се наведнъж на 160°C за 25 минутки до леко покафеняване. Веднага щом се извадят от фурната, се обръщат внимателно върху подходяща повърхност и се отлепва хартията, аз използвах голяма табла.
Кремът за торта се приготвя по следния начин:
Пудрата захар с жълтъците се разбиват на каша, добавя се прясното мляко, прехвърля се в тенджерка, като сместа се прецежда преди това. На котлона се слага да се свари, бърка се непрекъснато до сгъстяване, добавя се шоколадът, разбърква се до разтопяването му, след което се слага мекото масло и с помощта на миксера се разбива до еднородна смес.
Сглобяването на домашната торта Гараш става, като се редуват блат, крем до четвъртия блат, върху петия не се слага. С една дъска, поставена върху горния блат, се притискат блатовете да се изравнят.
Глазура:
Млякото се загрята и шоколадът се залива и разбърква до хомогенизиране. Отгоре шоколадовата торта се залива с глазурата и се декорира с шамфъстък.
Аз - поради липса на такъв, запекох за 3 минути в микровълновата шепа лешници, обелих и нарязах на едро.
Поръсих в кръг. После перфектната торта Гараш отива в хладилника за няколко часа.
Бон Апети!