Пиле яхния с ориз

Пиле яхния с ориз1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Тази лесна яхнийка е една от причините да сме влюбени в селската кухня"

Необходими Продукти

  • пилешко филе - 600 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 50 г
  • дафинов лист - 2 листчета
  • универсална подправка - 2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • магданоз - 2 - 3 стръкчета
  • сол - на вкус
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и нарежете на хапки пилешкото филе. Сложете го в тенджера от йенско стъкло. Поръсете го със сол, сложете отгоре маслото, начупено на бучки, пуснете 2 листчета дафинов лист и залейте с 1 ч.ч. вода.

Захлупете с капака и сложете тенджерата във фурната. Включете фурната на 200 градуса и задушавайте месото за около час.

Измийте ориза и го залейте с 3 ч.ч. вода. Варете го до полуготовност. Свалете го от огъня и го овкусете с 1 ч.л. универсална подправка, 1/2 ч.л. черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре.

В дълбок съд загрейте олиото и задушете в него рендосаните предварително лук, моркови и домати. Прибавете брашното, червения пипер и зеленчуковата подправка.

Разбъркайте добре и прибавете пилешкото месо заедно с образувалото се бульонче. Налейте около 500 мл вода, посолете, ако е необходимо, и оставете ястието да къкри около 15–20 минути под капак.

При сервиране сложете в чинията късчета месо, залейте ги с част от соса и гарнирайте с готовия сварен ориз.

По желание добавете към яхнията ситно нарязан магданоз.

Пилето яхния с ориз е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: