Начин на приготвяне
Измийте и нарежете на хапки пилешкото филе. Сложете го в тенджера от йенско стъкло. Поръсете го със сол, сложете отгоре маслото, начупено на бучки, пуснете 2 листчета дафинов лист и залейте с 1 ч.ч. вода.
Захлупете с капака и сложете тенджерата във фурната. Включете фурната на 200 градуса и задушавайте месото за около час.
Измийте ориза и го залейте с 3 ч.ч. вода. Варете го до полуготовност. Свалете го от огъня и го овкусете с 1 ч.л. универсална подправка, 1/2 ч.л. черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре.
В дълбок съд загрейте олиото и задушете в него рендосаните предварително лук, моркови и домати. Прибавете брашното, червения пипер и зеленчуковата подправка.
Разбъркайте добре и прибавете пилешкото месо заедно с образувалото се бульонче. Налейте около 500 мл вода, посолете, ако е необходимо, и оставете ястието да къкри около 15–20 минути под капак.
При сервиране сложете в чинията късчета месо, залейте ги с част от соса и гарнирайте с готовия сварен ориз.
По желание добавете към яхнията ситно нарязан магданоз.
Пилето яхния с ориз е готово.