Начин на приготвяне
Това е най-леката пица, при която няма да ви липсва нито тестото, нито месото.
Продуктите са за среден размер пица с диаметър 24 см.
Настържете тиквичката и моркова, разбъркайте добре и прибавете кимиона и солта.
Накълцайте и прибавете зеления лук. Разбъркайте всички зеленчуци и оставете да престоят в гевгир поне 10 мин.
Намажете дъното на подходяща тавичка с една супена лъжица олио. Разстелете поелите вече подправките зеленчуци, като притискате хубаво, за да се получи блат с равномерна дебелина и намажете отгоре с втората лъжица олио.
Печете запеканката на 200 градуса 40 минути в по-долния сектор на фурната. Когато крайчетата започнат да почерняват, а блатът придобие кафеникав загар е време да го сложите едно ниво над средата на фурната и да обърнете печенето само отгоре.
Печете така около 10 минути, докато приготвите плънката. Нарежете домата и гъбите на кубчета, а маслините обезкостете и накълцайте. Прибавете ригана /ако нямате, заместете с чубрица/ и разбъркайте.
Разпределете равномерно плънката и отново запечете отгоре за около 15 минути, колкото да поизсъхнат ъгълчетата на зеленчуците и ароматът им да се отключи, но в същото време да останат сочни и свежи.
Изключете фурната и поръсете със 100 г настърган кашкавал и оставете на изключена фурна за около 5 минути.
Зеленчуковата запеканка Пица е готова.