Начин на приготвяне
Нарежете патладжана и тиквичките на еднакви по дебелина кръгове. Посолете и оставете да се отцедят. През това време нарежете и останалите зеленчуци - гъбите на тънки шайби, чушките на ленти, лука на полумесеци.
Измийте патладжана от горчивината. Мариновайте всички зеленчуци в марината, приготвена от зехтина, соевия сос, скълцания чесън, нарязаните зелени подправки /по няколко стръка прясна мента, майорана, мащерка, магданоз; при липса на пресни, заменете със сухи/ и шарения пипер за 30 минути.
В подходяща тавичка изсипете на дъното половината от консервираните домати с босилек и добавете лъжичка захар. Започнете да редите последователно от всички мариновани зеленчуци- по парче патладжан, тиквичка, лук, гъбка, парче чушка /като ги редувате цветово жълта, зелена, червена/ и така повтаряте до изчерпване на зеленчуците.
Изсипете отгоре маринатата, след това другата част от доматите, посолете, ако е необходимо, и завийте тавата с алуминиево фолио. Печете запеканката 50 мин. в загрята фурна. Отстранете фолиото и допечете, ако предпочитате зеленчуците да са повече запечени.
Поръсете с пармезан или кашкавал по желание. Редената зеленчукова запеканка е готова.
Бележка: Консервираните домати приготвям през лятото, като смилам доматите - овкусявам и добавям освен магданоз и клончета босилек от върховете и след това стерилизирам. Имат неповторим вкус и аромат.