Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Гръцки питки с маслини

Гръцки питки с маслини

Гръцки питки с маслини
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Гръцки, български - няма значение. Питките са универсално вкусни навсякъде"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 700 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • маслини - 200 г (обезкостени и нарязани)
  • за намазване
  • масло - 100 г (разтопено)
  • галета - 3 с.л.
  • сол - 1/2 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме си прясното мляко и начупваме маята в него. Прибавяме захарта, 2-3 с.л. брашно, разбъркваме и покриваме съда, за да се активира.

Пресяваме брашното и правим кладенче, в което сипваме сместа с маята, солта, олиото и нарязаните маслини. Месим меко тесто, което разделяме на 12-13 топки. Всяка от тях овалваме в брашно и редим в тава.

Оставяме на топло да втасат. През това време си разтопяваме маслото и прибавяме към него галетата и солта. Получава се гъста каша.

Когато питките са удвоили размера си правим по няколко разреза с нож и ги намазваме с маслото. Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: