Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнен хляб»Гръцки хлебчета с маслини и кимион

Гръцки хлебчета с маслини и кимион

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Гръцки хлебчета с маслини и кимион1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
18 бр.

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г + за поръсване
  • мая - 15 г прясна или 7 г суха
  • захар - 1 ч.л. пудра
  • зехтин - 2 с.л. + за намазване
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • вода - 450 мл хладка
  • кимион - 2 с.л. семе
  • маслини - 50 г черни, обезкостени
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в хладката вода. Добавете пудрата захар и разбъркайте. Ако месите със суха мая трябва да я разтворите в 200 мл хладка вода и да добавите захарта. Закваската се оставя около 15 минути на топло.

В дълбок съд изсипете закваската (ако работите със суха мая добавете и останалата течност). Добавете зехтина, солта и захарта. При непрекъснато бъркане добавете брашното. Месете до получаването на меко тесто. Тестото трябва да се меси поне 10 минути, след което се намазва с олио, покрива се с целофан и се оставя на топло, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се премесва отново, като се добавя и половината количество кимион. Полученото тесто се разделя на 18 парчета. В половината от топчетата тесто сложете по 1-2 цели, обезкостени маслини. Останалите маслини нарежете на ситно.

Останалите парчета тесто се срязват наполовина. От всяко парче се оформят 2 тънки цилиндри, които се поръсват със ситно нарязаните маслини и се оплитат.

Разбийте добре яйцето и намажете получените хлебчета. Поръсете ги с остатъка от кимиона. Поставете ги в предварително намаслена тава и оставете да втасат до удвояване на обема, след което ги изпечете в загрята на 220 градуса фурна за 20-25 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: