Начин на приготвяне
1 кг от брашното се попарва с горещо мляко, докато се образува рядка каша. Оставя се да поизстине, колкото при допир да се търпи. Маята се размива с малко хладко мляко и се излива в първата смес. Прибавят се 2-3 лъжици захар. Оставя се на топло да втаса.
Брашното се пресява и към него се налива останалото мляко-затоплено, не горещо. Добавят се жълтъците, разбити със захарта, като за торта, каймака и втасалата мая. Прибавят се и белтъците, разбити на сняг.Тестото се замесва много добре с разтопената мас, в която се топят ръцете. Когато тестото започне да образува шупли, се оставя на топло да втаса, докато стане на конци.
От втасалото тесто се взима една част и се бие върху дъска 10 минути, прибавят му се стафиди и се оформя по желание. Поставят се оформените козунаци в желаните форми за печене и се намазват с мас. Тестото трябва да обхваща само 1/3 от формата.Така подредени във формите козунаците отново се оставят да втасат.
Така, след това последно втасване, козунаците се поставят в загрята фурна и се пекат до готовност. След като изстинат, се изваждат от формите и се глазират с бяла глазура , направена от разби на сняг белтък и счукана, пресята захар.
Препоръка: Козунаците стават много обемни и леки и е желателно формите, в които ще се пекат, да са по-високи.