Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Паеля»Оригинална испанска паеля

Оригинална испанска паеля

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Оригинална испанска паеля1 / 3
21/09/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Когато не може да отидете до Испания, поканете Испания да дойде у вас с тази оригинална испанска паеля"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 2 броя, обезкостени и без кожа пилешки гърди
  • скариди - 500 г сурови
  • зехтин - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 средно голяма червена пиперка и 1 зелена
  • домати - 2 броя, големи
  • грах - 150 г замразен
  • ориз - 500 г за паеля
  • бульон - 1 л. пилешки
  • шафран - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите и нарежете на парчета пилешко месо. Загрейте малко зехтин в широк тиган и запържете до омекване нарязания лук и чесън.

След това прибавете пилешкото и разбъркайте. Оставете да се запържи добре. Прибавете почистените и нарязани чушки и гответе за още 5 минути.

Загрейте междувременно пилешкия бульон, за да е горещ и да не се спира кулинарния процес. Прибавете нарязаните домати и варете още 5 минути. Сипете ориза и долейте 500 мл гореща вода.

След 5 минути долейте бульона и разбъркайте хубаво. Щом кипне, намалете котлона и оставете да къкри за 15 минути.

Разбърквайте и добавете след това скаридите, граха, шафрана със сол и черен пипер на вкус. Продължете готвенето още 10-15 минути, докато течността се абсорбира.

Снемете от котлона и покрийте съда с паелята с голям капак и лист алуминиево фолио, за да се запари за 5-10 минути преди сервиране.

Поднесете оригиналната испанска паеля с малко скълцан пресен магданоз и малко прясно изцеден лимонов сок.

Към така приготвената паеля могат да се добавят и сготвени миди с черупките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
44
33
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Grace404
Grace404
Стига с тези противоречия, господа. Паеята има много вариянти за приготвяне, според района и рецептата. Аз лично харесвам най-много португалската паея, защото те я приготвят или с месо или с моркси дарове, за разлика от испанците, които смесват различни продукти: св. месо, говеждо месо, колбас Chorizo, заешко месо, пилешко месо, охлюви и морски дарове. Паея Валенцияна е със: заешко месо, пилешко месо, охлюви, зелен боб, домати, пипер и т.н. подправки.

Поздрави! :)
11.04.2021 14:52
2
2
Светла Иванова
Светла Иванова
Не знам кой е крив и кой е прав, но аз приготвих паелята (пайеята) по тази рецепта, на котлона, в уок. Получи божествена и с вкуса, който помня.
Не живея в Испания и не съм готвач, но съм ходила повече от 4 пъти на почивка в различни части на тази прекрасна страна, и съм опитвала различни видове от това ястие. Най - много ми харесва онази, която приготвят в Мурсия - с морски дарове и заешко месо.
14.02.2019 22:32
1
Потребител#195469
Потребител#195469
Ясно е че сте чували ро нещо за паеята но истината е савсем различна.
Аз сам работила в Гандиа-Валенсиа 6 години като готвачка сега в Мадрид от 4 години сам известна като най добрата в приготвянето на ПАЕЯ
Аз ще ви кача рецептите на всичките видове паея оригинални но друг рът
Много ми е трудно да пиша Български за което много съжалявам
Запомнете паеята не съдържа лук
Само чесън
27.07.2017 21:23
18
5
1
Покажи всички подкоментари
Niki Zhelyazkova
Niki Zhelyazkova
Не съм се престрашила още да направя паейа, но знам, че се слага стъркче шафран и колоранте за жълтият цвят на ориза.А от месата малко пилешко на хапки, свинско на хапки, миди от трите вида, скариди, калмари и всичко горе изброено в рецептата.
09.01.2017 23:08
1
1
45120
45120
шафран - 1 ч.л. ??? Как ви стурва това количество шафран. За корито паея ли става дума ?
16.03.2014 22:25
11
2
Зузи
Зузи
И аз в Барселона ядох точно такава-с пилешко месо или заешко ,ТАКА че може.
12.02.2014 17:11
7
Violeta Strahilova
Violeta Strahilova
Дами недейте да спорите паеля се прави кой с каквото има.Живея от 13 год. в Гандия област Валенсия и лично съм питала испанки за точна рецепта и такава няма.Фидеуа да се прави само от морски дарове.Аз лично за семейството си паеля приготвям от свински ребра,заешко,пилешко и малко сепия.Това е по нашия вкус.Така я направих и за роднините си в България и много им хареса-въпрос на вкус.
12.11.2013 22:31
13
1
1
Покажи всички подкоментари
Petya
Petya
Кристина, ти се поинтересувай малко. Оригиналната рецепта идва от Валенсия и не е с морски дарове.
18.10.2013 22:48
2
Кристина
Кристина
Паелята се прави с морски дарове-миди,скариди,риба...какво е това пиле???Преди да напишете,че нещо е оригинално се поинтересувайте малко
11.10.2013 15:39
3
6
3
Покажи всички подкоментари