Начин на приготвяне
В купа сипваме топла газирана вода. Содата и бакпулверът се разбъркват в лимоновия сок да шупнат, прибавяме във водата.
Добавя се олиото, сол и захар, всичко се разбърква с вилица и прибавяме брашното. Когато стане трудно да се бърка, сипваме върху набрашнена повърхност и месим гладко тесто.
Отделя се топче като портокал за фигурките. Останалата част се намазва с олио и с ръце се оформя на кръгла пита. Поставя се върху хартия в тава 26 см.
От топчето се къса парче тесто оформяме птиче, кръст, слънце, житни класове, подкова за късмет. Залепват се отгоре на питката и с вилица се набожда тук-там.
Фурната се загрява на 180 градуса и печем питката на средна скара около 35-40 минути.
Изважда се и покриваме с кърпа содената питка. Подходяща за Бъдни вечер, от мен весели празници!
Постната содена пита е готова.